"Ζώντας μεταξύ δύο σεισμών" : η μελέτη των ιστορικών κατασκευαστικών οικοδομικών συστημάτων ως προϋπόθεση βελτίωσης της σεισμικής απόδοσης - Χασάπης, Βασίλειος Δ
[Ο όρος «seismic retrofit» αποδίδεται ως όλα τα μέτρα που βελτιώνουν τη σεισμική απόδοση, έχουν επιπτώσεις στη δομική σταθερότητα και μειώνουν τη δυνατότητα για τη βαριά δομική ζημία ή την κατάρρευση. Η επισκευή και η ανακατασκευή ενός κτίσματος ύστερα από ένα σεισμό πρέπει να μελετάται καθώς ζωτικός χρόνος μπορεί να κερδηθεί, αφού οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ζούμε Μεταξύ Δύο Σεισμών. Η μελέτη ενός Ιστορικού Κατασκευαστικού Οικοδομικού Συστήματος είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση της σεισμικής απόδοσης. Ως τέτοιο ορίζεται το οικοδομικό σύστημα που κατασκευάζεται και αναπτύσσεται λόγω της ύπαρξης ή/και εκδήλωσης ενός χαρακτηριστικού του τόπου της κατασκευής κατά τη διάρκεια μίας ιστορικά καταγεγραμμένης χρονικής περιόδου. Γίνεται μελέτη των Αντισεισμικών Ι.Κ.Ο.Σ. 2 οικισμών: του Ακρωτηρίου της Θήρας στην Ελλάδα και της Μεδίνας της Φεζ στο Μαρόκο. Αναπτύσσονται τα κατασκευαστικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά τους και ερμηνεύονται τα δομικά υλικά, τα δομικά μέλη και ο τρόπος δόμησής τους..].