Αστυπάλαια - Σπανού, Αννα-Μαρία
[Ο οικισμός της Αστυπάλαιας μπορεί να διακριθεί σε δύο ενότητες. Η πρώτη που είναι και η παλαιότερη ευρίσκεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα του Κάστρου, σε έδαφος με έντονη κλίση και περιλαμβάνει τις γειτονιές "Πάλος", "Παπαδάκη", "Ασβεστωτή" και "Πορταΐτισσα". Η δεύτερη, που είναι και νεώτερη, ευρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά του Κάστρου σε έδαφος με ομαλότερη κλίση και περιλαμβάνει τις γειτονιές "Καράι" και "Δεκατά". Τόσο η κλίση του εδάφους, όσο και το γεγονός ότι τα κτήρια σε αυτές τις περιοχές, κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με επακόλουθο την διαφοροποίηση των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων, διαφοροποιούν τις μορφές των δύο ενοτήτων. Στο παλαιότερο τμήμα η δόμηση σχηματοποιείται με έναν ενιαίο τρόπο, όπου εμφανίζονται κυρίως στενομέτωπα μονόσπιτα διώροφα και ανωκάτωγα. Αντίθετα στο νεώτερο τμήμα, λόγω της δυνατότητας ανάπτυξης σε ευρύτερο και ομαλότερο έδαφος, παρουσιάζεται μεγαλύτερη ελευθερία στη σύνθεση του ιστού, με την κυριαρχία του πλατυμέτωπου μονόσπιτου τύπου, τόσο μονόροφου όσο και διόροφου..].