7 βιομηχανικά λιμάνια στην Ελλάδα : επαναπροσδιορισμός ταυτότητας-νέος ρόλος - Αντωνοπούλου, Ρεγγίνα
[Στις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα σε ένα ευρύτερο κύμα βιομηχανικής ανάπτυξης, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, στην καρδιά πολλών λιμανιών ΄΄ γεννήθηκαν ΄΄ βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η βιομηχανική ανάπτυξη αφορούσε σε κάθε λιμάνι διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς, ανάλογα με τα γεωγραφικά και τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής αλλά και με τις ιστορικές συγκυρίες. Σε λίγο διάστημα, βιομηχανικά λιμάνια, όπως ο Πειραιάς, το Λαύριο, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Αίγιο, η Σύρος και ο Βόλος αναδείχθηκαν σε σπουδαία εξαγωγικά εμποροβιομηχανικά κέντρα. Μετά τη δεκαετία του 1960, όμως με τη σταδιακή αποβιομηχάνιση η κατάληξη των περισσότερων λιμανιών ήταν η ίδια. Ο μετασχηματισμός, που βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας σε εξέλιξη, οδήγησε σε σχετική ομογενοποίηση των οικιστικών κέντρων όλων των επιπέδων, με κυριαρχία των υπηρεσιών και των νέων μορφών παραγωγής και κατανάλωσης και αντίστοιχο περιορισμό της βιομηχανίας. Τη μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη διαδέχθηκε η παρακμή και ερήμωση, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν..].