Bigz 1831 : μνημείο στη μνήμη - Λιούμπιτσιτς, Ίβα
[Το κτίριο του εθνικού τυπογραφείου, σήμερα γνωστό ως το κτίριο του BIGZ. (γραφιστικό και τυπογραφικό ινστιτούτο του Βελιγραδίου). Mια ερμηνεία του πως μια πολιτική μετάβασης από μια κατάσταση σε άλλη έγινε γιγαντιαίος εμπορικός και καλλιτεχνικός πόλος, τέτοιος που να αντιπροσωπεύει την ιστορία της γενιάς που πάλεψε με γενναιότητα ενάντια στις σκληρές οικονομικές καταστάσεις, αξίες νεόπλουτου και τελικά δημιούργησε καλλιτεχνικά. Από την υποκειμενική άποψη, και από γενιά σε γενιά, το Βελιγράδι δεν ήταν συνηθισμένο στην έννοια και κουλτούρα του κοινοβίου και της κατάληψης στον πολιτισμό, για δεκαετίες, ίσως λόγω της σοσιαλιστικής κοινωνίας και απουσίας παράδοσης σε τέτοια πράγματα. Ήταν απαραίτητο για την κοινωνία να περάσει από κύκλους κάθαρσης προτού ενδυθεί στους νόμους του κεφαλαίου που δημιουργούν συνθήκες για την αγορά αλλά παράλληλα και τον κίνδυνο ιστορικό κενό της παράδοσης. Τι γίνεται με την συναισθηματική αξια, την ανάμνηση, και την ταυτότητα που φέρνει αυτό το κτίριο σε κατοίκους του Βελιγραδίου; Τι αντιπροσωπεύει για τον αστικό ιστό αυτό το κτίριο;..].