Διάφανο μουσείο : τα όρια της οπτικής και της κίνησης - Θύμη, Αγγελική
[Μελετάται η εμπειρία του διάφανου χώρου μέσα στα πλαίσια του μουσείου: Η αναίρεση των ορίων στο σύγχρονο μουσειακό χώρο, η επαφή του επισκέπτη με τα έργα τέχνης μέσα από την επαφή μας σε διαφορετικά μουσεία που ορίζουμε ως διάφανα. Η διάλεξη πραγματεύεται με τον ορισμό της διαφάνειας φαινομενική και πραγματική ως μια διαφορά που συντελείται σε αντιστοιχία με το πραγματικό και το εικονικό αντικείμενο, βάση του κειμένου του Colin Rowe και Robert Slutzky "transparency in architecture". Όσο αναφορά την πραγματική διαφάνεια ταξιδεύουμε σε κτίρια διάφανα που τα διακατέχει η ενοποίηση του εσωτερικού και εξωτερικού, η συγχρονικότητα, η αλληλοτομία. Το Fondation Cartier του Jean Nouvel στο Παρίσι αποτελεί την κύρια ένδειξη πραγματικής διαφάνειας στον εκθεσιακό χώρο. Κύριος εκπρόσωπος της φαινομενικής διαφάνειας ο Le Corbusier με τις ιδέες του για την αλήθεια και την ειλικρίνεια του χώρου. Η φαινομενική διαφάνεια στο μουσείο είναι αναγνώσιμη όπως στο αρχαιολογικό μουσείο της Arles του Henri Ciriani κι εκφράζεται σαν μια οπτική αντιληπτική διαδικασία στο χώρο. Στοιχεία που διαχωρίζονται το ένα με το άλλο..].