Η βαρεμάρα στην πόλη : traedium ci_vitae - Ανατολίτης, Νικόλαος
[Η διάλεξη αυτή διαπραγματεύεται το πώς η πλήξη - ανία της ζωής (taedium vitae) μετατρέπεται σε taedium civitae, δηλαδή βαρεμάρα στην πόλη, στην εποχή της Νεωτερικότητας. Σε πρώτη φάση αναλύονται οι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό το φαινόμενο: σε επίπεδο σχεδιασμών, αυτοί είναι ο λειτουργικός διαχωρισμός των χρήσεων γης (zoning) και ιδίως στα προάστια (suburbian boredom), η μονοτονία λόγω της τυποποίησης στις κατασκευές και της επακόλουθης ομοιομορφίας. Επίσης, σε κοινωνικό επίπεδο, εξηγούμε πώς από την τυποποίηση της εργασίας και ακολούθως της εμπορευματοποίησης του ελεύθερου χρόνου, τα αντικείμενα χάσαν τη σημασία τους και όλα συμμετέχουν στην 'κοινωνία του θεάματος΄'. Όπως συνέβη και με τις μετακινήσεις, όπου το ταξίδι πλέον δεν έχει σχέση με την ευχαρίστηση. Σε επίπεδο υποκειμένου, το άτομο βιώνει τη βαρεμάρα στην πόλη με τη συνήθεια, την τυραννική πολλές φορές ρουτίνα τόσο στην προσωπική καθημερινή του ζωή όσο και στη δημόσια ζωή. Σε δεύτερη φάση αναφέρονται κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει για να ξεπεραστεί η βαρεμάρα. Όσον αφορά στην πολεοδομία, οι ουτοπίες,..].