Η έννοια του χρόνου στην αρχιτεκτονική του Ξενάκη στην Αμοργό - Παπαβασιλείου, Μαρία
[Αφορμή για αυτή τη διάλεξη στάθηκε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των σχέσεων μεταξύ της μουσικής και της αρχιτεκτονικής και εντοπισμού των δανείων και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο αυτών εκφράσεων. Ο 20ός αιώνας είναι κατεξοχήν η περίοδος δημιουργικής όσμωσης μεταξύ των τεχνών και των επιστημών, οι αρχιτέκτονες και οι μουσικοί προσπαθούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα που αλλάζει. Οι έννοιες που μελετώνται είναι αυτές του χρόνου, του χώρου, του χωροχρόνου και αναδεικνύονται νέες όπως ο μουσικός χώρος και ο αρχιτεκτονικός χρόνος. Στόχος της διάλεξης είναι να δείξει πως το σημαντικότερο «μπόλιασμα» της αρχιτεκτονικής από τη μουσική είναι η ένταξη της έννοιας του χρόνου σαν ενεργό συστατικό της. Αν λοιπόν ο χώρος διεισδύει στη μουσική σκέψη, ο χρόνος είναι που παρεμβαίνει στην αρχιτεκτονική διαδικασία. Στη διάλεξη μελετώνται αυτές οι σχέσεις με αφετηρία ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, το σπίτι διακοπών που σχεδίασε ο Ξενάκης στην Αμοργό για τον Francois Bernard Mache. Με αφορμή αυτό το κτισμένο έργο πραγματοποιείται μια ανάγνωση του χώρου με όρους χρόνου..].