Αστικοί υπαίθριοι χώροι : η περίπτωση του ελληνικού - Καβαλλάρη, Ελένη
[Οι υπαίθριοι χώροι αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα του αστικού τοπίου και του περιβάλλοντος. Οι αντιλήψεις όμως, για το επιθυμητό ρόλο διάρθρωσης και μορφής τους, αναπροσαρμόζονται συνεχώς καθώς ακολουθούν τις εξελισσόμενες απόψεις για το αστικό φαινόμενο και το φυσικό περιβάλλον. Η διαρκή υποβάθμιση η τσιμεντοποίηση, η περίφραξη και η εμπορευματοποίηση είναι η κύρια κατάληξη πάρκων και ελεύθερων χώρων στην αττική Τα πάρκα αποτελούν σήμερα διεθνώς τους μοναδικούς χώρους ανάμνησης ενός κοινωνικού συμβιβασμού της πόλης με τη φύση. Στην Αθήνα η δημιουργία του πάρκου του ελληνικού καλείται να λειτουργήσει ως ένας οικολογικός αντίποδας προς το δομημένο περιβάλλον. Καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του περιβάλλοντος της περιοχής και κατ' επέκταση του λεκανοπεδίου. Μέσα στη προσπάθεια συνειδητοποίησης του λόγου εκμετάλλευσης και ελέγχου κάθε δημόσιου χώρου και κατ' επέκταση του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού, προκύπτουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση υπαίθριου(πράσινου) και δομημένου χώρου, δημιουργίας πάρκων τοπικού..].