Μοντερνισμός και πολιτική ιδεολογία στις δύο πλευρές του Αιγαίου - Αμυγδάλου, Καλλιόπη
[Η εργασία αυτή επιχειρεί να διερευνήσει τις έννοιες της εθνικής ταυτότητας και του μοντέρνου σε σχέση με την εκάστοτε πολιτική πρόθεση, στην Ελλάδα και στην Τουρκία του '30. Διακρίνονται δύο διαδικασίες, η οποίες αντανακλώνται στη δομή της εργασίας χωρίζοντας την στη μέση: η 'εθνικοποίηση του μοντέρνου' και ο 'εκμοντερνισμός του έθνους'. Ο όρος 'εθνικοποίηση του μοντέρνου' (nationalizing the modern) περιγράφει την προσπάθεια συμφιλίωσης του μοντέρνου με την εθνική ιδιαιτερότητα. Δηλαδή αφορά στους τρόπους με τους οποίους το μοντέρνο εισάγεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το 'εδώ' αλλά και πώς το 'εδώ' ερμηνεύεται έτσι ώστε να είναι συμβατό με το μοντέρνο. Μέσα από τα δίπολα 'τουρκικότητα-μοντέρνο' και 'ελληνικότητα-μοντέρνο' διαγράφονται οι ομοιότητες και οι διαφορές σε δύο τόπους που απέρριψαν το 'Ανατολίτικο' παρελθόν και επέλεξαν ένα 'Δυτικό' μέλλον. Ο 'εκμοντερνισμός του έθνους' (moderniz?ng the nation) περιγράφεται μέσα από την αντιπαραβολή δύο εθνικών προγραμμάτων για την 'παιδεία του έθνους'..].