Γενεαλογία της παγκοσμιοποιούμενης πόλης : ξένοι και διαφορετικότητα στο δημόσιο χώρο - Μουλαρά, Στέλλα
[Η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει τους μηχανισμούς λειτουργίας των σύγχρονων μητροπόλεων. Η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, η στροφή προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και η διεθνοποίηση των χρηματαγορών εντείνουν το κλίμα αστάθειας στο εσωτερικό των χωρών και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανισότητες μεταξύ των χωρών, εξωθούν πληθυσμούς σε μετακινήσεις, προκαλώντας χωρικές και κοινωνικές ανακατατάξεις στα αστικά κέντρα. Οι σύγχρονες μητροπόλεις συγκροτούν παγκόσμια εμπορικά και οικονομικά δίκτυα, γεγονός που ενισχύει το ρόλο τους και συμβάλλει στη γιγάντωσή τους. Στο εσωτερικό και στις παρυφές τους δημιουργούνται θύλακες φτώχειας. Οι αναπλάσεις έχουν στόχο να εξυγιάνουν τέτοιες περιοχές, όμως συχνά προκαλούν τον εκτοπισμό των κατώτερων στρωμάτων. Επιπλέον, μεταβάλλουν τη μορφή των αστικών κέντρων, επηρεάζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων. Επίσης διερευνάται ο τρόπος που βιώνουν τα άτομα την πόλη με τις αλλαγές στις οποίες υπόκειται. Με αφορμή τα κείμενα του Benjamin και του Simmel επιχειρείται η κατανόηση των σύγχρονων φαινομένων αποξένωσης, αλλά και δυνατότητας ελευθερίας..].