Τα παλιά του Βόλου : το νέο πρόσωπο του ιστορικού πυρήνα της πόλης - Ευσταθίου, Σταυρούλα
[ Η διάλεξη αυτή ασχολείται με την περιοχή των "Παλιών" στο Βόλο και τους μετασχηματισμούς της μέσα στο χρόνο μέχρι και τη σημερινή κατάσταση και δυναμική. Η περιοχή αποτελεί τον αρχικό πυρήνα της πόλης, με διαρκή κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια. Σταθμοί στην ιστορία της ο μεσαίωνας, με τον οθωμανικό συνοικισμό στο Κάστρο, ο επανασχεδιασμός της μετά την προσάρτηση στο Ελληνικό κράτος, και η βιομηχανική έκρηξη που βρήκε έδαφος ανάπτυξης εδώ. Η περιοχή των Παλιών σήμερα καταλαμβάνει την είσοδο της πόλης, όπως αυτή προσεγγίζεται από την ενδοχώρα, με τα σαφή όρια του σιδηροδρόμου, της λιμενικής ζώνης και του χειμάρρου Κραυσίδωνα να τη χαρακτηρίζουν και να τη διαχωρίζουν από τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Σύγχρονα θέματα, όπως η αποβιομηχάνιση, ο χαρακτηρισμός της υποβάθμισης, οι συνεχείς προσπάθειες ανάπλασης, το ζήτημα των επαναχρήσεων και η αναζήτηση νέας ταυτότητας, προσδίδουν στην περιοχή ένα ενδιαφέρον όχι μόνο τοπικό, αλλά και ευρύτερο, αφού συμπυκνώνει ζητήματα τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς πολεοδομίας..].