Από την αποικιοκρατία στην παγκοσμιοποίηση : με αφορμή τη Λισαβόνα - Τσαφούλιας, Αγις
[Η εργασία αυτή άρχισε με σκοπό να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ αποικιοκρατίας και πολεοδομίας, έχοντας κατ' αρχήν δεδομένη αυτή την αλληλεξάρτηση. Βέβαια αυτή η διαπίστωση είναι κομμάτι κοινότυπη μιας και οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινωνία αναγκαστικά επηρεάζει την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Όμως η αποικιοκρατία έμοιαζε να εισαγάγει καινούργιες σχέσεις στην πολιτική μεταξύ κρατών εν πρώτης και στο εσωτερικό των κρατών κατά δεύτερο. Αυτές οι σχέσεις επιτάχυναν την πύκνωση του πλανήτη σε βαθμό ώστε σήμερα να μιλάμε για μια παγκόσμια κοινωνία. Επιπλέον η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να υπεισέρχεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής -δηλαδή και στην αρχιτεκτονική και στην πολεοδομία-, λόγω του ότι η αποικιοκρατία έδωσε τη δυνατότητα της εφαρμογής πολιτικών και πολεοδομικών συστημάτων στα πάτρια εδάφη και πέρα από αυτά. Κατά τη διερεύνηση του πλαισίου της αποικιοκρατίας, διαφάνηκε ότι οι κοινωνικές σχέσεις που εντοπίζονται σ' αυτήν δεν ήταν καινούριες ή ξεχωριστές, αλλά ότι υπήρχαν από την εμφάνιση του ανθρώπου πάνω στη γη..].