Μετάλλαξη ή αλλαγή; Το χρώμα και η πράξη - Δεληγιάννη, Κατερίνα
[Είναι εντυπωσιακή η εννοιολογική πορεία που έκανε η χρήση του χρώματος από την αισθητική, στη βιομηχανία και τις παραγωγικές αναγκαιότητές της, για να καταλήξει πάλι σε αισθητικό γεγονός. Ενώ στην αρχική βιομηχανική χρήση βασιζόταν σε αυστηρά κανονιστικά κριτήρια στα πλαίσια της λειτουργίας της βιομηχανίας, (κριτήρια που εφαρμόζονται ακόμα), στη συνέχεια άρχισε να αναγνωρίζεται ως ποιητικό σώμα και να αξιοποιείται αισθητικά. Πολλά βιομηχανικά κέντρα που χάνουν την αρχική τους λειτουργία αρχίζουν να γίνονται αποδεκτά ως φορείς μιας ιδιόμορφης αισθητικής. Η αρχιτεκτονική δανείζεται την αρχετυπική τους ειλικρίνεια για την ανάπτυξη νέων, "high-tech" μορφών. Όπως ο Barragan αξιοποιεί το χρώμα συνδέοντάς το οργανικά με το υπόλοιπο κτίριο αλλά και με τις διασταυρούμενεςπολιτισμικές παραδόσεις, έτσι και οι Rogers και Piano χρησιμοποιούν έναν κανονιστικό κώδικα για να αποδώσουν την "υψηλής τεχνολογίας" αισθητικής στο Pompidou. Και τελικά, την βιομηχανική αισθητική, αποκομμένη από την κανονιστική της πλευρά, έρχεται να εκμεταλευτεί η ίδια η βιομηχανία..].