Με αφορμή την οδό Λήδρας : σχόλιο για τη νεώτερη αρχιτεκτονική της Κύπρου - Ιερείδης, Αντρέας
[Σε άμεσο ερευνητικό επίπεδο, αντικείμενο της έρευνάς μας είναι η εξέταση παραδειγμάτων μοντερνιστικής κυπριακής αρχιτεκτονικής, όπως αυτά παρουσιάζονται στην πόλη της Λευκωσίας την περίοδο του 1930-1960. Όπως δηλαδή, έρχονται να αναπτυχθούν και να συνδεθούν στον ιστό της πόλης, σε συνέχεια ή σε αντίστιξη με την προϋπάρχουσα αστική αρχιτεκτονική. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε την έρευνά μας σε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης, στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, των οποίων η κεντρική εμπορική σημασία εξηγεί την παρουσία πολλών σημαντικών κτηρίων καθοριστικών περιόδων και εκφραστικών αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων. Αλλά το ουσιαστικότερο αντικείμενο της έρευνάς μας, αναφέρεται στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η νεωτερικότητα, δηλαδή ο μοντερνισμός ως γενικότερο πολιτιστικό φαινόμενο, αλλά και ως ειδικότερη αρχιτεκτονική έκφραση, γίνεται αντιληπτή σε περιφερειακές Ευρωπαϊκές κοινωνίες όπως αυτή της Κύπρου, η οποία χαρακτηρίζεται - πέρα από τη συνολικότερη πολιτιστική επιρροή του μοντερνισμού - ..].