Δύο συγκροτήματα κατοικιών συν-κρίνονται : "Μεταξουργείο" (2008)-"Χαρά" (1958) - Βογιατζή, Μαρία Ελένη
[Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί η σύγκριση δύο συγκροτημάτων κατοικίας που εντάσσονται στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας και καταλαμβάνουν έκταση ολόκληρου (σχεδόν) οικοδομικού τετραγώνου αφήνοντας στο εσωτερικό τον υπαίθριο χώρο. Το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή των Άνω Πατησίων, έχει το όνομα «Χαρά» και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ιππόλυτο Παπαηλιόπουλο και Αχιλλέα Σπανό το 1958. Το δεύτερο είναι αποτέλεσμα (Γ' βραβείο) του πρόσφατου (2006) αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε η Γ.Ε.Κ. και το περιοδικό «Δομές» με θέμα ένα πρότυπο συγκρότημα κατοικίας στην περιοχή του Μεταξουργείου. Οι αρχιτέκτονες που το σχεδίασαν είναι οι Γεωργία Δασκαλάκη και Γιάννης Παπαδόπουλος με σύμβουλο τον κ.Τάσο Μπίρη. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν αρχικά η ανάλυση του κάθε συγκροτήματος ξεχωριστά και η σκιαγράφηση του ευρύτερου πλαισίου μέσα στο οποίο συμβαίνουν, και στη συνέχεια η συγκριτική τους μελέτη. Η σύγκριση γίνεται με βάση κάποιες επιμέρους κατηγορίες που είναι η τυπολογία του κτιρίου, οι κινήσεις, η οργάνωση του χώρου (κατόψεις- τομή), οι όψεις και η μορφή,..].