Η σημασία της σκιάς στο αρχιτεκτονικό έργο - Τρανταλή, Ολγα
[Νομίζω ότι το φως του ηλίου είναι το μόνο όμορφο πράγμα, αφού αυτό μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε όλα τα πράγματα. Ποιά όμως είναι η ιστορία του φωτός και της σκιάς; Μέσα από την ιστορία του φυσικού, θα μάθουμε την φυσική υπόσταση του φωτός, θα γνωρίσουμε τις ιδιότητές του και τους νόμους που το διέπουν. Μέσα από την ιστορία του γιατρού μαθαίνουμε πως, γιατί και τι βλέπουμε. Οι ζωγράφοι, σαν πιο ευαίσθητοι δέκτες, μας γνωστοποιούν αυτά που η 'όρασή' μας δεν έμαθε να βλέπει. Ο Μιχαήλ Άγγελος βλέπει στο φως, μια άλλη θεωρητική και ψυχική διάσταση. Τέλος ο Le Corbusier ενώνει όλα τα παραπάνω και μας μαθαίνει να βλέπουμε το φως σαν ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο και σαν ένα μέσο που συγκινεί και ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας. Το φως, ως αρχιτεκτονικό στοιχείο, ζητά να το γνωρίσουμε μέσα από τους νόμους της οπτικής, αλλά και να συλλογιστούμε τις σχέσεις του φωτός και της σκιάς, με τον τόπο και τα υλικά. Προσεγγίζοντας την θεωρητική υπόσταση του φωτός στην αρχιτεκτονική, κατανοούμε την άμεση σχέση του φωτός με την αλήθεια της όρασης και της οπτικής αντίληψης.]