Ανακαλύπτοντας τα νεότερα μεταλλεία της Σίφνου - Παπαβασιλείου, Γεωργία
[ Η διάλεξη πραγματεύεται το θέμα των μεταλλείων που λειτούργησαν στη Σίφνο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Αρχικά περιγράφεται η μεταλλευτική ιστορία των νησιών του Αιγαίου και της Σίφνου ειδικότερα, η οποία ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Στη συνέχεια καταγράφονται οι έρευνές μας: με βάση γεωλογικά στοιχεία εντοπίζονται και αποτυπώνονται οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Το υλικό συμπληρώνουν ευρήματα, παλιές φωτογραφίες, μαρτυρίες κατοίκων και συγκρίνεται με παραδείγματα αντίστοιχων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Έτσι εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την αρχική μορφή και λειτουργία τους, τα οποία αναπαριστούμε με σκίτσα, διαγράμματα και επεξεργασμένες φωτογραφίες. Τέλος θίγονται οι λόγοι εγκατάλειψης και επαναφοράς τους στο προσκήνιο ως βιομηχανικά μνημεία και τίθεται το ζήτημα της αποκατάστασης και αξιοποίησής τους.]