Οθωμανικά λουτρά και ιαματικές πηγές Λέσβου - Διγιδίκη, Πηνελόπη
[Η εργασία διαπραγματεύεται τα οθωμανικά λουτρά και τις ιαματικές πηγές της Λέσβου, που χρονολογούνται μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα. Η ύπαρξη οθωμανικών αρχιτεκτονημάτων, όπως είναι τα χαμάμ, είναι συνυφασμένη με την εικόνα κάθε περιοχής του νησιού. Επίσης, μοναδικό στην Ελλάδα φαινόμενο αποτελούν οι συνολικά εννέα θερμοπηγές, που εμφανίστηκαν λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή του Αιγαίου κατά την τριτογενή και τεταρτογενή περίοδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από θεραπευτική όσο και από γεωλογική άποψη. Στόχος της μελέτης αυτής, ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες για κάθε χαμάμ και ιαματικό λουτρό του νησιού. Έτσι, λοιπόν, αρχικά θα εξετάζεται ο ρόλος των χαμάμ σε τουρκοκρατούμενες περιοχές, όπως η Μυτιλήνη, η οργάνωση τους, η λειτουργία τους, ο τρόπος κατασκευής τους, και τα υλικά τους. Αφού καταγραφούν τα οθωμανικά λουτρά του νησιού, παρουσιάζεται η τυπολογία των κατόψεών τους και στη συνέχεια αναλύεται το κάθε λουτρό με σχέδια, φωτογραφίες καθώς και μορφολογικές και οικοδομικές παρατηρήσεις..].