Ανασχεδιασμός γειτονιάς στον Πόρο με βιοκλιματικά κριτήρια - Γκούμας, Ιωάννης
[Η μελέτη έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει κοινό και αρχιτέκτονες για την ανάγκη χρήσης Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιοκλιματικού σχεδιασμού στους παραδοσιακούς οικισμούς. Γίνονται αναφορές στο κλίμα του Πόρου, στις δυνατότητες που παρέχει η σημερινή τεχνολογία και σε εφαρμογές ενεργειακού σχεδιασμού στον κόσμο και στην Ελλάδα. Στην μελέτη σχεδιάζεται εξ αρχής ένα κτίριο ενώ επαναχρησιμοποιούνται άλλα τρία συγκροτώντας μία γειτονιά. Χρησιμοποιούνται για να στεγάσουν 11 αναπληρωτές καθηγητές και είναι σχεδόν αυτόνομα ενεργειακά και έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές μορφές του οικισμού, οι οποίες εξελίχθηκαν για να υποδεχτούν φωτοβολταϊκά στοιχεία, θερμοκήπιο και ηλιακούς υδροσυλλέκτες.]