Κέντρο πολιτισμού και ιστορίας της Νίκαιας - Γιαγιάς, Ευάγγελος
[Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τον σχεδιασμό του κέντρου πολιτισμού και ιστορίας της Νίκαιας. Η τοποθεσία της μελέτης βρίσκεται στο παλιό «ιστορικό κέντρο» της πόλης και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς: Ηλιουπόλεως , Κιλικίας, Αμυραδάκη, και Θειρών. Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης είναι σκόπιμη και πάνω σε αυτή βασίζεται η διαμόρφωση και η ολοκλήρωση της πρότασης. Σε αυτό το τετράγωνο , καταλαμβάνοντας περίπου τη μισή του έκταση, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης, το « Μπλόκο της Κοκκινιάς». Ο βασικός άξονας ανάπτυξης και σχεδιασμού προβλέπει μέσω της απαλλοτρίωσης της υπόλοιπης έκτασης του τετραγώνου, στην οποία υπάρχουν ισόγεια και διώροφα παλαιά κτίσματα, τη δημιουργία νέων χώρων που θα εναρμονίζονται με τα υπάρχοντα κτίσματα και θα αποτελούν προσθήκη αυτών. Τα υφιστάμενα κτίρια και ο περιβάλλον χώρος που τα συνοδεύει παραμένουν ως έχουν. Γίνεται προσπάθεια σύνδεσης του παλαιού κανάβου με το νέο ο οποίος έρχεται και συνεχίζει τις υφιστάμενες διαβάσεις-διαδρόμους του.. πόλης.]