Γυμνάσιο-Λύκειο στα Βίλια Αττικής : μια βιοκλιματική προσέγγιση - Τσιτούρας, Βασίλης
[Αρχικός στόχος στην απόφαση του θέματος της διπλωματικης εργασίας ήταν η εξ αρχής μελέτη ενός κτήριου με βιοκλιματικά κριτήρια, έχοντας ως δεδομένα τις σύγχρονες ανάγκες του κτηριακού τομέα, αλλά και το κλίμα του τόπου μας που ευνοεί αυτή την προσπάθεια. Αποφασίζεται η μελέτη σχολικού συγκροτήματος στον οικισμό των Βιλίων, έπειτα από μελέτη των αναγκών του τόπου. Κατόπιν, για την ανάδειξη της καταλληλότερης περιοχής τοποθέτησής του, λαμβάνονται υπόψη πολεοδομικά στοιχεία αλλά και βιοκλιματικά, όπως προκύπτουν από τη μελέτη του τοπικού μικροκλίματος και μεσοκλίματος. Το θέμα, ξεκινώντας από τη κεντρική ιδέα ακόμα, εμβαθύνει σε στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως ο προσανατολισμός, η κατάλληλη τοποθέτηση των λειτουργιών στο οικόπεδο, η χρήση παθητικών συστημάτων, η ανταπόκριση της κίνησης του ηλίου στη διάρκεια της ημέρας και των εποχών σε σχέση με το κτήριο, η μελέτη των ανοιγμάτων των όψεων, ο φυσικός φωτισμός, η στέγαση, ο αερισμός, αλλά και η βλάστηση. Απώτερος στόχος είναι ο συνδυασμός μιας σαφούς συνθετικής κεντρικής ιδέας με τη διεκπεραίωση.. τομέας.]