Ο εβραϊκός συνοικισμός των Ιωαννίνων - Πηγιάκη, Κατερίνα
[Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο τη μελέτη του εβραϊκού συνοικισμού των Ιωαννίνων και την παρουσίαση της ανάπτυξής του. Το σχήμα του οδικού ιστού της πόλης, η πυκνότητά του καθώς και η σχέση μεταξύ οδικού δικτύου και οικοδομικού τετραγώνου, καθόρισαν τον τυπολογικό χαρακτήρα της εβραϊκής κατοικίας. Την εβραϊκή κατοικία μπορούμε να την κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες : α) τα λαϊκά, β) τα μεσοαστικά και γ) τα επώνυμα μέγαρα. Και οι τρεις κατηγορίες εμφανίζουν τα ίδια τυπολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, δηλαδή έχουνε κάτοψη ορθογώνια και συμπαγή όγκο. Έρχονται σε επαφή με τον δρόμο και όσον αφορά τις δύο πρώτες κατηγορίες σπιτιών, ενώνονται με τα γειτονικά κατά το συνεχές σύστημα. Όλες οι αυλές διατάσσονται στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Tα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κέλυφος της εβραϊκής κατοικίας ήταν τόσο τα κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία, όσο και οι κλιματολογικές συνθήκες και η οικονομική επιφάνεια του χρήστη. Βασικό πυρήνα της κατοικίας αποτελεί ο ηλιακός, που τοποθετείται με βορειοανατολικό ή ανατολικό προσανατολισμό,..].