Antoni Gaudi : ο αρχιτέκτονας του θεού - Γιαγκούλα, Ιόλη
[Ο Gaudi (1852-1926) έζησε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη. Η Ισπανική αρχιτεκτονική, η οποία είναι στην ουσία αρχιτεκτονική της Δύσης και του Ισλάμ, επηρέασε τον Gaudi. Το έργο του χωρίζεται σε δύο περιόδους. Στην πρώτη, ο Gaudi είναι προσκολλημένος στην αρχιτεκτονική παράδοση της Ισπανίας και έχει στενή σχέση με την Καθολική εκκλησία. Στην δεύτερη περίδοδο αποκομίζει ιδεολογικά στοιχεία της εποχής του και τα μετουσιώνει με ένα αποτελεσματκό τρόπο. Tο έργο του Gaudi αποτελεί προμήνυμα για μια ολοκληρωτική «Νέα Τέχνη» στη μορφολογία της και το πάθος της έκφρασής της. Πολλοί τον αποκάλεσαν «αρχιτέκτονα του Θεού». Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι μεταφορικός και απευθύνεται στο ρόλο του Θεού ως «δημιουργού». Δημιουργεί αρχιτεκτονική για όλες τις τάξεις των ανθρώπων. Υπήρξε από τους πρώτους δημιουργούς οργανικής αρχιτεκτονικής και ήταν εξαίρετος γνώστης της στατικής και της μηχανικής. Τέλος, κατάφερε να συνδυάσει τα παραπάνω στοιχεία σε μια αρχιτεκτονική πρωτοποριακή, μοναδική και κυρίως ανθρώπινη..].