Μεταβαλλόμενη αρχιτεκτονική : η αρχιτεκτονική πολλαπλότητα - Βασιλοπούλου, Χριστίνα
[Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται παραδείγματα σύγχρονων μεταβαλλόμενων κατασκευών, μέσω των οποίων αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική σαν εργαλείο ενεργοποίησης και όχι διαχείρησης της ανθρώπινης δράσης. Αρχικά, προσεγγίζεται θεωρητικά η έννοια της «πολλαπλότητας». Σαν παραδείγματα αναφέρονται κυρίως διαδραστικά περιβάλλοντα, δηλαδή περιβάλλοντα που επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών. Ενώ παράλληλα, αναδεικνύεται το κοινωνικό και τεχνολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο, η μεταβλητότητα των κατασκευών αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα. Πώς, δηλαδή, μέσω της πληροφορίας αλλά και της εξέλιξης διαφορετικών κλάδων της επιστήμης (τεχνολογία των υλικών, νανοτεχνολογία) γίνεται κοινωνικά και υλικά-πρακτικά δυνατή η «πτύχωση» της μορφής. Τέλος, παρουσιάζεται και αναλύεται το παράδειγμα της «αρχιτεκτονικής σμήνους», σαν περίπτωση μεταβαλλόμενης αρχιτεκτονικής δομής..].