Κάτι παραπάνω από μηχανή..J. A. Goderch - Αρμένη, Ηρώ
[Θέμα της διάλεξης είναι η ανάλυση 2 εξοχικών κατοικιών -casa Ugalde, casa Coderch- και 2 αστικών πολυκατοικιών -Barceloneta, Girasol- του J.A. Coderch, που χαρακτηρίζονται από μια πιο εξπρεσιονιστική γραφή, με στόχο την κατανόηση της συνθετικής μεθοδολογίας του αρχιτέκτονα, και εάν οι επιλογές του, που κάνουν αυτή την αρχιτεκτονική πιο εκφραστική, οφείλονται σε αυθαιρεσίες ή αποτελούν αναγκαιότητα που εμπλουτίζει το χώρο. Για την καλύτερη κατανόηση αυτών των κτιρίων, κρίνουμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε τη μελέτη εντάσσοντας τον Coderch στην εποχή του, αναφερόμαστε στις επιρροές που δέχτηκε αλλά και άσκησε, και παρουσιάζουμε συνοπτικά το έργο και την ιδεολογία του. Στη συνέχεια αναλύουμε τις 4 κατοικίες με τη χρήση σχεδίων, 3D απεικονίσεων και με τη συγκριτική μελέτη των ορθοκανονικών τους αναλόγων. Στο τελευταίο μέρος συγκεντρώνουμε τα συμπεράσματα της ανάλυσης, για να καταλήξουμε ότι πρόκειται για μια αρχιτεκτονική λειτουργική αλλά και ποιητική, που εκφράζεται καλλιτεχνικά χωρίς όμως να αυθαιρετεί και να χάνει τη σοβαρότητά της..].