Μνημειακή αρχιτεκτονική στην έρημο Καρά Κουμ - Γαλανίδης, Ιωάννης
[Αυτή η διάλεξη έγινε με σκοπό την παρουσίαση ενός ιδιαίτερου αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στην έρημο Καρά Κουμ στο Τουρκμενιστάν και με αφορμή την επέμβαση-ανάπλαση που θα προτείνουμε στα πλαίσια της διπλωματικής μας εργασίας. Πρόκειται για την ανασκαφή της πόλης Γκονούρ (πρωτεύουσα της Μαργιάνα) και ειδικότερα του κεντρικού πυρήνα της πόλης, που ξεκίνησε απο τον αρχαιολόγο Βίκτορα Σαρηγιαννίδη στα τέλη της δεκαετίας του '70 και χρονολογείται περι το 3000 π.Χ. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή με κάποια γενικά στοιχεία για το κράτος του Τουρκμενιστάν. Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη παρουσίαση για το αρχαιολογικό σύμπλεγμα Βακτριανή-Μαργιάνα που εκτείνεται εως και το Αφγανιστάν και εντός του οποίου βρίσκεται και η εν λόγω ανασκαφή. Αμέσως μετά παρουσιάζεται αναλυτικότερα η ιστορία της χώρας της Μαργιάνα καθώς και των μεταναστευτικών φύλων που έφτασαν ως εκεί. Ακολουθεί μια εκτενέστερη ανάλυση και περιγραφή του ανακτόρου του Γκονούρ, σε μια προσπάθεια ανάγνωσης του χώρου και κατανόησης των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών μεθόδων της εποχής εκείνης..].