Το υπερβατικό και η παράδοση στο έργο του Tadao Ando : αναπαράσταση και αφαίρεση στην κατοικία Azuma - Αρωνίδης, Κοσμάς
[Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης ενώ συντελεί στην πρόοδο του ανθρώπινου γένους, οδηγεί στην δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου πολιτισμού, διαβρωτικού προς την παραδοσιακή κουλτούρα κάθε τόπου. Το ζήτημα το οποίο τίθεται είναι πως μπορεί να επιτευχθεί μια αρχιτεκτονική που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου. O Tadao Ando προσεγγίζει το θέμα αυτό δημιουργώντας μια αρχιτεκτονική που προέρχεται από την αντίφαση του διεθνούς μοντερνισμού και της ιδιοσυγκρασίας της ιαπωνικής παραδοσιακής κουλτούρας και εκφράζει την συμβιωτική τους σχέση. Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, το περιεχόμενο της διάλεξης στρέφεται γύρω από δύο κύριους άξονες: -Αφ' ενός 'από την παράδοση στην αρχιτεκτονική', δηλαδή την αναζήτηση και κατανόηση της 'ιαπωνικότητας' ως υπόβαθρο των θεμελιωδών αρχών του Ando, έχοντας ως αναφορά ένα μικρό χαρακτηριστικό κτίριο, το Azuma House, και -αφ΄ ετέρου άπό την αρχιτεκτονική στην υπέρβαση της παράδοσης', δηλαδή την ανάλυση του Azuma House..].