Κοινότητα υποστηριζόμενης διαβίωσης τρίτης ηλικίας = Community of supportive living for the elderly - Μελαδάκη, Ελένη
[Αντικέιμενο της διπλωματικής εργασίας υπήρξε ο σχεδιασμός μιας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, σε συνδιασμό με ένα κέντρο ημέρας για την κοινότητα. Για την χωροθέτηση της μονάδας επιλέχθηκε η περιοχή της Ρεματιάς Χαλανδρίου, καθώς συγκεντρώνει δύο βασικά χαρακτηριστικά: το φυσικό περιβάλλον σε συνδιασμό με έναν καλά οργανωμένο αστικό ιστό μέσα στον οποίο πρέπει να εντάσσονται τέτοιου είδους κτίρια. Βασική συνθετική αρχή αποτέλεσε η χάραξη μιας πορείας μορφής κεραυνού, που επιτρέπει την ομαλή άνοδο στο φυσικό πρανές. Η πορεία ενώνει τις δύο πλευρές της πόλης, ενώ ταυτόχρονα διασχίζει τις ελεύθερα προσβάσιμες πλατείες. Οι κοινόχρηστες λειτουργίες εμφανίζουν μια ακανόνιστη μορφολογία, ξεπροβάλλοντας μέσα από το έδαφος ως αναδιπλώσεις μπετονένιων τοιχείων. Αντίθετα, οι ιδιωτικοί χώροι ανυψώνονται, προσφέροντας στους ηλικιωμένους ένοικους ιδιωτικότητα και πολλαπλές θεάσεις. Η ορθοκανονικότητα των δύο αυστηρών όγκων των μονάδων, έρχεται να μετριαστεί με την ολίσθηση των δωματίων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εκατέρωνθεν ποικίλους ιδιωτικούς.. χώρους.]