Κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων - Πόποβιτς, Μάρκο
[Η βιβλιοθήκες σήμερα βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση από την αποχή των τυπωμένων βιβλίων προς μια ψηφιακή εποχή. Η διπλωματική εργασία αυτή προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στα πολλά σχεδιαστικά και λειτουργικά ζητήματα τα οποία δημιουργούνται με αυτήν την διαδικασία επαναπροσδιορισμού του ρόλου που έχουν οι βιβλιοθήκες στην σημερινή κοινωνία. Η πρότασή μου για την δημιουργία ενός καινούργιου κτιρίου την κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων τοποθετείται σε ένα άδειο οικόπεδο, 1000 τμ. περίπου, πάνω στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκτός από τα λειτουργικά ζητήματα στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης, ο σχεδιασμός του κτιρίου προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και στα ζητήματα ένταξης ενός δημόσιου κτιρίου σε ένα πυκνοδομημένο αστικό ιστό, την σχέση του με τα γειτονικά κτίρια και τον ακάλυπτο χώρο, αντιμετώπιση της συνέχειας του ενιαίου μετώπου που δημιουργούν οι προσόψεις στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και της 5ης όψης, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κ.α. Οι λειτουργίες της βιβλιοθήκης λόγω της θέσης και του μεγέθους του οικοπέδου, έπρεπε να αναπτύσσονται σε ύψος.. Αθήνα.]