Ερμουπόλεια : ανοιχτές προσεγγίσεις - Ρουσουνέλου, Αικατερίνη
[Το μεγαλύτερο οικιστικό τμήμα της Ερμούπολης οικοδομήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 με την άφιξη ενός κύματος προσφύγων από την Χίο, τα Ψαρά και την Σμύρνη . Από την γένεσή της - το 1826 της δόθηκε η επίσημη ονομασία - υπήρξε μια πόλη με έντονες πολιτιστικές ανησυχίες και τάσεις. Σήμερα η Ερμούπολη, ως πρωτεύουσα της Σύρου, του Νομού Κυκλάδων και έδρα της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έχει εξελιχθεί σε κέντρο σημαντικής εμπορικής δραστηριότητας ενώ η άνθηση της βασίζεται στον τουρισμό με άξονα τον πολιτισμό. Κύριος πολιτιστικός θεσμός είναι τα Ερμουπόλεια, τρίμηνο φεστιβάλ που αφορά όλες τις τέχνες. Στόχος της διπλωματικής είναι η χωρική οργάνωση του θεσμού των Ερμουπολείων μέσω ενός δικτύου ανοιχτών και κλειστών κελυφών για την εξυπηρέτηση του φεστιβάλ αλλά και ταυτόχρονα ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου της πόλης. Από τους δύο πόλους εστιάζουμε στα σημεία που αποτελούν την είσοδο στο λιμάνι της πόλης, εμβλήματα της κάποτε ναυτικής δύναμής της. Μέσω της ανάγνωσης της ιστορίας του κάθε σημείου επαναπροσδιορίζεται ο υπαίθριος χώρος και διαμορφώνεται έτσι. φεστιβάλ.]