Κέντρο προστασίας αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος στη Μοφκίτσα Νομού Ηλείας - Σαρηγιάννη, Ευγενία
[Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η μελέτη ενός Κέντρου που έχει να κάνει με την προστασία του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος. Το Κέντρο αυτό εντάσσεται σε συγκεκριμένο χώρο, σε περιοχή του νομού Ηλείας,με πλούσιο σχετικό υπόβαθρο και ιδιαίτερα προβλήματα προστασίας. Πρόκειται για μία πρόταση οργανωμένου σχήματος που στοχεύει, με δράση, εκπαίδευση και πολιτισμό, στη καλλιέργεια και την προαγωγή του θέματος της προστασίας του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος. Προτείνεται ως πιλοτικό για μια σειρά ανάλογων εγχειρημάτων και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, όπου απαντώνται παρόμοια προβλήματα. Από τη δομή του Κέντρου και τη λειτουργία του οι κτιριακές ανάγκες που προβάλλουν έχουν να κάνουν με εκπαίδευση και πολιτισμό (εκθεσιακοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, υπαίθριες εγκαταστάσεις) καθώς και φιλοξενία (ξενώνες, ταβέρνα) κα. Οι εγκαταστάσεις αυτές προβλέπεται να φιλοξενηθούν σε τμήμα του οικισμού της Μοφκίτσας όπου υπάρχοντα κελύφη πρόκειται να αποκατασταθούν ανάλογα προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.. περιοχής.]