Λισαβόνα : χωρικές εκφράσεις της θεατρικότητας _ ο τόπος σκηνή - Γεντίμη, Μελπομένη
[Ως θεατρικό γεγονός μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτελείται υπό την παρουσία ενός αριθμού παρατηρητών, δηλαδή κοινό, και έχει κάποιου είδους επιρροή στο κοινό αυτό. Άρα ικανή και αναγκαία συνθήκη για να χαρακτηριστεί ένας τόπος ως τόπος σκηνή, είναι να φέρει τέτοιες ποιότητες που να καθιστούν οποιαδήποτε πράξη συντελείται εντός του, παρακολουθήσιμη. Στον τόπο σκηνή το κοινωνικό γεγονός επιδεικνύεται σε κοινή θέα και προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αυτοσχέδιας, απροβάριστης θεατρικής πράξης. Πρόκειται για την έκθεση της καθημερινότητας στην σκηνή της πόλης. Σκοπός της διάλεξης είναι η αναζήτηση, η περιγραφή και ο ορισμός του τόπου σκηνή στην πόλη της λισαβόνας. Ο τόπος σκηνή στη λισαβόνα, ως χωρική έκφραση μίας θεατρικότητας κινήσεων και θεάσεων, ενεργοποιείται μέσω μίας σειράς «μηχανισμών» που βασίζονται στη λειτουργία του κενού χώρου, της προοπτικής, των καδραρισμάτων, του φωτός και της σκιάς. Εκθέτοντας ή αποκρύπτοντας, καθοδηγώντας θεάσεις, καθοδηγώντας κινήσεις μέσω των θεάσεων, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα σημεία, ο τόπος σκηνή διαμορφώνει..].