Η σημασία της πλοκής στην αρχιτεκτονική δημιουργία - Μαραγκός, Αριστοτέλης
[Αυτή η μελέτη θα αποπειραθεί να ορίσει τη σημασία που έχει η πλοκή στη δημιουργία χώρου, στη διατύπωσή του, και αναλύοντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα προς μια τέτοια κατεύθυνση να προτείνει πώς ο κινηματογράφος μπορεί να βοηθήσει τους σχεδιαστές να τον χρησιμοποιούν ώστε είτε να διατυπώνουν τις προθέσεις τους είτε να υλοποιούν τη φαντασία τους. Το αρχιτεκτονικό έργο έχει τη δυνατότητα να προβληθεί από το μέσο του κινηματογράφου ώστε να στρέψει πάλι τα βλέμματα των θεατών στον γύρω τους χτισμένο κόσμο και να ανακαλύψουν την πλοκή της πραγματικής ζωής. Η αρχιτεκτονική μπορεί με τις προτάσεις της να είναι πιο ενδιαφέρουσα από οποιοδήποτε μυθιστόρημα, όμως κανείς σκηνοθέτης δεν έχει διασκευάσει ένα αρχιτεκτονικό κτίριο για την μεγάλη οθόνη. Ένα κτίριο μπορεί να δημιουργεί μεγαλύτερες εντάσεις από οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι αλλά ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως κεντρικός άξονας της πλοκής. Παρόλο που οι αρχιτεκτονικές θεωρίες μας εισάγουν σε κόσμους τόσο διαφορετικούς, δεν προσπαθούμε να τους υλοποιήσουμε πέρα από τα σχέδια.]