Η αρχιτεκτονική ένταξη των βιοκλιματικών συστημάτων στην κατοικία - Ανεμοδουρά, Ναταλία
[Ο άνθρωπος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην παραδοσιακή και τοπική αρχιτεκτονική, εκμεταλλευόταν τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, και ιδιαίτερα τον ήλιο, τον αέρα, το νερό και τη γη, για τη θέρμανση και το δροσισμό των κατοικιών, καθώς τότε δεν υπήρχαν τεχνικά μέσα για το σκοπό αυτό. Στη σύγχρονη όμως εποχή με το πλήθος των υλικών και των κατασκευαστικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, έχουμε ξεφύγει πλέον από τις αρχές αυτές και συχνά κατασκευάζουμε «κλειστά» κτίρια, απομονωμένα από το περιβάλλον τα οποία θερμαίνουμε και δροσίζουμε ορισμένες φορές αποκλειστικά με τεχνικά μέσα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, και η ανάγκη για διαβίωση σε ένα καλύτερο εσωτερικό περιβάλλον, επιβάλλουν την επιστροφή του ανθρώπου στις οικολογικές αρχές δόμησης. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα πλήθος εφαρμογών. Στην παρούσα διάλεξη καταγράφονται εκείνες που «εμφανίζονται» στις προσόψεις και το κέλυφος των κτιρίων. και επομένως αποτελεί πρόκληση η αρχιτεκτονική ένταξη τους. Γίνεται περιγραφή της λειτουργίας της παθητικής ηλιακής θέρμανσης..].