Amusement park : μια ευδαιμονική εκδοχή της σύγχρονης μητρόπολης φανταστικό και αστικό σε αμφίδρομη ανάγνωση - Γελαγώτη, Δήμητρα
[Η διάλεξή μας με τίτλο: Amusement park. Μια ευδαιμονική εκδοχή της σύγχρονης μητρόπολης πραγματεύεται τους μηχανισμούς που οδήγησαν στη γέννηση των πάρκων αναψυχής και τις αντιστοιχίες που αυτά έχουν με το αστικό φαινόμενο. Στις πόλεις που ζούμε,μια σκυθρωπή καθημερινότητα συνυπάρχει με τη διαρκή αναζήτηση των απολαύσεων. Ο ηδονιστικός χαρακτήρας της μητρόπολης παραγκωνίζεται από την ρουτίνα. Μιλάμε για δύο πλευρές που συγκρούονται. O Καλβίνο, στο κείμενό του για την πόλη της Σωφρονίας, την περιγράφει ως μια πόλη που αποτελείται από δύο μισές. Η μία είναι η ασφυκτική πόλη της καθημερινής δραστηριότητας και η άλλη ο αντικατοπτρισμός της, η ψυχαγωγική πόλη. Αυτό το άλλο μισό φαίνεται σήμερα να έχει χαθεί παρ'όλο που οι άνθρωποι εξακολουθούν να το αποζητούν σαν ανακουφιστική διέξοδο. Επομένως, μια μελέτη που αφορά στα πάρκα αναψυχής δεν απέχει πολύ από μια αναζήτηση επιθυμιών του σύγχρονου αστού. Μπορεί τα πάρκα να μην είναι παρά βιομηχανίες κατασκευής ψυχαγωγίας ,δομημένες με όρους κοντινούς σε αυτούς της αστικής συνθήκης ,αλλά ταυτόχρονα έγιναν μια εκτόνωση του πραγματικού..].