Ο ποταμός Άρνος και η σχέση του με την πόλη της Φλωρεντίας - Ζαχαριάδης, Παναγιώτης
[Στόχος της μελέτης αυτής είναι η κατανόηση της σχέσης «πόλη-ποτάμι» και η αξιολόγησή της, σε ποιό βαθμό δηλαδή η Φλωρεντία αξιοποίησε στη διάρκεια της ιστορίας της το ποτάμι, ένα από τα βασικότερα στοιχεία που καθόρισαν την ανάπτυξή της και έπλασαν τη σημερινή μορφή της. Ο ποταμός Άρνος είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία και τη λειτουργία της πόλης της Φλωρεντίας. Ο ρόλος που διαδραμάτισε το ποτάμι διαχρονικά ήταν μεγάλος. Χρησιμοποιούμενο αρχικά ως αμυντική τάφρος, ενσωματώθηκε αργότερα στο εσωτερικό της πόλης αποτελώντας για πολλά χρόνια βασικότατο εμπορικό, οικονομικό και αναπτυξιακό άξονα. Το ποτάμι ήταν εκείνο που συγκέντρωνε τις βιομηχανικές, εμπορικές και επικοινωνιακές δραστηριότητες που συντηρούσαν την πόλη και την έκαναν ένα από τα μεγάλα κέντρα της μεσαιωνικής Ευρώπης. Υπήρξε ανέκαθεν φορέας ψυχαγωγίας και διασκέδασης με διάφορα θεάματα να λαμβάνουν χώρα σ'αυτόν, αλλά συγχρόνως υπήρξε και φορέας προβλημάτων με πολλές πλημμύρες να καταστρέφουν αρκετές φορές την πόλη. Εντούτοις, με την πάροδο του χρόνου το ποτάμι απαξιώθηκε ως εμπορικός..].