Η ποιητική της τάξης στο έργο των Αντωνακάκη - Καφούση, Ροζαλία Σωτηρία
[Η αξιολόγηση του έργου των Αντωνακάκη δεν γίνεται με σκοπό μια κάποια κριτική ή καταγραφή του έργου, αλλά ελκύεται περισσότερο από την ιδιαίτερη «ποίηση»(ως πραγματοποίηση) της αρχιτεκτονικής αυτής. Εφόσον αντιλαμβανόμαστε το έργο όχι σαν κάτι άμεταβλητο και στατικό, διερευνούμε το έργο στην μορφοποίηση του, από την σύλληψη έως και στην οικοδόμηση του. Στην ανάλυση μας χρησιμοποιούμε τις εικαστικές σκέψεις του Paul Klee όσον αφορά τον κυβισμό, την δυναμική ζωγραφική και τον αλεοταρισμό στην μουσική (η σύγκριση μας επιτρέπεται εδώ, με την «μεταφορά», ως εγγενές συστατικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής γλώσσας). Οι ιδιαίτεροι εν συνέχεια τρόποι σχεδιασμού των Αντωνακάκη: η μετάλλαξη, η επανάληψη και η τυχαιότητα αποφαίνονται όχι μονάχα εργαλεία σχεδιασμού, αλλά το ίδιο τελικά το αντικείμενο του σχεδιασμού. Μέσα από την ανάγνωση των επιρροών τους καταλήγουμε σε μια θεωρία θέασης του έργου μέσω των κλασικών αρχών δομής, την λογοτεχνία και συγκεκριμένα την έκ-σταση (ως κατάσταση ελαφρώς μακριά από την οικεία θέση) του δράματος. Η προσέγγιση των μανιερισμών-τροπισμών..].