Το ζήτημα της "στέγης" και η σύγχρονη μητρόπολη : σχολιασμός με αφορμή τις μεταλλαγές του συστήματος αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσα από τις διαδικασίες παραγωγής κατοικίας - Ησαϊας, Θεοδόσης
[Οι εξελίξεις που συντελούνται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνουν την πολυπλοκότητα του αστικού φαινομένου. Ο αυξανόμενος πληθυσμός των πόλεων παγκοσμίως προβάλει, με νέα δεδομένα, τον επαναπροσδιορισμό των πρακτικών κατοικίας. Η Αθήνα, αν και είναι μέρος του δικτύου των πόλεων, περνά με ηπιότερο τρόπο τη μετάβαση αυτή. Παρόλα αυτά μπορούν να εντοπιστούν οι τοπικές πολιτικές που διέπουν τις μετα-μητροπόλεις σε προγράμματα του λεκανοπεδίου. Μεθοδολογικά η ερευνά ξεκινά με μια αποσπασματική εννοιολογική προσέγγιση της κατοικίας, ορίζοντας τη μονάδα σε σχέση με την πόλη. Στη συνέχεια εξετάζονται οι τοπικές πρακτικές συνδεδεμένος με την ιστορική τους συνέχεια στα πλαίσια της χώρας. Η σχεδόν ομοιότροπη ανάπτυξη του αστικού χώρου στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα πλέγμα κοινωνικών δυναμικών, που εγκαθιδρύθηκαν στο χώρο και διασφάλισαν μια ιδιόμορφη σύγκλιση. Η διάσταση αυτή του χώρου είναι θετική, αλλά δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίζουμε συγκαταβατικά το θέμα της στέγης στις σύγχρονες συνθήκες..].