Η πολεοδομική εξέλιξη της Χαλκίδας και ο ρόλος του θαλάσσιου μετώπου - Παλόγου, Σοφία
[Αντικείμενο της διάλεξης είναι η πόλη της Χαλκίδας. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πόλη τόσο γιατί αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς αναπτύσσεται εκατέρωθεν του πορθμού του Ευρίπου, όσο και γιατί πρόκειται για την πόλη από την οποία κατάγομαι. Στόχος είναι η μελέτη του θαλάσσιου μετώπου της Χαλκίδας, κυρίως του τμήματος που συγκεντρώνει τις δραστηριότητες αναψυχής, και η διερεύνηση του ρόλου του στην πορεία εξέλιξης της πόλης. Έτσι, στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στην πολεοδομική και ιστορική εξέλιξη της πόλης, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την κατανόηση του ρόλου και της λειτουργίας του θαλάσσιου μετώπου. Ακολουθεί η αναφορά στη σημερινή πόλη της Χαλκίδας και η μελέτη του παραλιακού μετώπου. Κατά την επεξεργασία χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μέθοδοι και πηγές. Η συνδυαστική χρήση στοιχείων από τις αεροφωτογραφίες, τις γραπτές και προφορικές πηγές, αλλά και την προσωπική παρατήρηση του αστικού ιστού όπως αυτός διαμορφώνεται σήμερα, οδήγησε σε μια προσπάθεια να καταγραφεί σε χάρτες η εξέλιξη της πόλης,..].