Learning from Dubai - Πολυμενέα, Ιωάννα
[Η δυναμική είσοδος του Dubai στα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα στηρίζεται στη δυναμική και ραγδαία ανάπτυξη του αστικού του περιβάλλοντος σε μια πλατφόρμα υποδοχής επενδύσεων και τουριστών. Μετά την 11/9 και τη στροφή των αραβικών επενδύσεων σε αραβικά εδάφη το Dubai δράττεται της ευκαιρίας,μεταβάλλοντας την πόλη σε επιχειρηματικό και τουριστικό κόμβο της περιοχής, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξής του συναγωνίζονται μόνο αυτούς της Κίνας. Τα έσοδα από το πετρέλαιο που τελειώνει χρηματοδοτούν ένα οικοδομικό οργασμό που παράγει μια νέα μορφή πολεοδομίας. Η πόλη συντίθεται από το μηδέν, σε μια tabula rasa χωρίς περιορισμούς και layering. Το αστικό τοπίο συνθέτετε με την αρχή του «αρχιπελάγους», από αυτόνομες αστικές νησίδες καλά συνδεδεμένες μεταξύ τους με ένα άρτιο σύστημα δρόμων. Η κάθε νησίδα αποτελεί μια θεματική ενότητα που προβάλλεται δυναμικά μέσα από θεαματικά κτίρια ενώ ο δημόσιος χώρος της πόλης αντικαθίσταται από τα εμπορικά κέντρα. Η ζωή στην πόλη βασίζεται στη κατανάλωση και η αστική εμπειρία συγχέεται με την τουριστική τρόπο ζωής. Η πόλη μεταπίπτει σε ένα τεράστιο amusement park..].