Η κοινωνική κατοικία στο Παρίσι άλλοτε και τώρα : μια νέα συνοικία στην αριστερή όχθη Zac Paris Rive Gauche - Αλεξίου, Ιωάννα
[Η μελέτη αφορά την κοινωνική κατοικία, μέσα από τις διαδοχικές πολιτικές και πολεοδομικές πρακτικές που εφαρμόζονται στο Παρίσι, άλλοτε και τώρα. Στην πρώτη ενότητα, προσεγγίζουμε τους βασικούς ιστορικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επιδρούν στο σχηματισμό του στεγαστικού αιτήματος και τους μηχανισμούς που παρεμβαίνουν στην αντιμετώπισή του, από τα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι σήμερα. Στη δεύτερη, επικεντρωνόμαστε στο μεγαλύτερο -υπό εξέλιξη- πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης του Παρισιού, της λεγόμενης "ζώνης συντονισμένης διευθέτησης της Αριστερής Όχθης", ZAC Paris Rive Gauche. Το παράδειγμα αποδεικνύει, ότι το πολύ σοβαρό «ζήτημα της κατοικίας», έχει γίνει σήμερα, μια ακόμη παράμετρος σχεδιασμού και προβολής στα πλαίσια των σύγχρονων αναπλάσεων. Η κοινωνική κατοικία, άλλοτε συνυφασμένη ή στιγματισμένη με μια πολύ συγκεκριμένη αρχιτεκτονική έκφραση και συχνά αποκομμένη από τον αστικό ιστό, εδώ εντάσσεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με άλλες ιδιόκτητες κατοικίες, ελεύθερες προς πώληση στην αγορά. Η προσπάθεια ενσωμάτωσής της, στα μεγάλα προγράμματα ανάπλασης..].