Η σκάλα σε τέσσερα παραδείγματα - Παπαματθαίου, Ελευθερία
[Ήδη από την προϊστορική εποχή που ο άνθρωπος κατασκευάζει μεγάλα οικοδομήματα, η σκάλα εκτός του ότι υπηρετεί την κυκλοφορία, εμπλουτίζει τον αρχιτεκτονικό χώρο με πληθώρα εμπειριών. Στον σχεδιασμό, η αρχιτεκτονική εμπειρία γίνεται ένα από τα κύρια ζητούμενα της σκάλας. Οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί προκαθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αισθητικές αντιδράσεις του περιπατητή που διασχίζει την σκάλα. Η οπτική ελευθερία, η δυνατότητα αντίληψης του γύρω χώρου σε συνδυασμό με την άνεση και την ασφάλεια είναι στοιχεία που καθώς διαφοροποιούνται προκαλούν τις αισθήσεις και προσδιορίζουν την ποιότητα του αρχιτεκτονικού χώρου. Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο πλατείες και δημόσια κτήρια, περιπτώσεις στις οποίες η σκάλα έχει πρωτεύουσα σημασία. Σε αυτήν αναλύονται τέσσερις παραδειγματικές περιπτώσεις, δύο από τον 16ο και 17ο αιώνα και δύο από τη σύγχρονη εποχή: Το Καπιτώλιο και η Scalinata di Spagna στη Ρώμη, έργα της προβιομηχανικής εποχής, εντεταγμένα στον αστικό ιστό της ιστορικής πόλης, και η Grande Arche στο Παρίσι και το ιστορικό μουσείο Chicatsu- Asuka στην Osaka, σύγχρονα δημόσια κτήρια..].