Παράκτια αστικά μέτωπα. Σχεδιασμός-αξιοποίηση-προοπτικές : Αμβούργο- Βαρκελώνη-Αθήνα - Μηνακάκης, Κωνσταντίνος
[ Στη σημερινή εποχή αναπτύσσεται μία σειρά προβληματισμών που αφορούν την σχέση πόλης-θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα τίθενται και οι στόχοι από τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναβάθμιση της σχέσης αυτής. Ως σύγχρονα παραδείγματα της προσπάθειας αναβάθμισης της σχέσης πόλης- θάλασσας επιλέγονται τρείς ευρωπαϊκές πόλεις. Η παρόχθια πόλη του Αμβούργου στη Βόρεια Γερμανία και οι μεσογειακές πόλεις της Βαρκελώνης και της Αθήνας που φιλοξένησαν τους ολυμπιακούς αγώνες του 1992 και του 2004 αντίστοιχα. Στο Αμβούργο οι αναπλάσεις εστιάζουν στο Hafencity, την περιοχή του παλιού λιμανιού. Σήμερα στην περιοχή αυτή ξεκίνησε η δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου κατοικίας, εμπορίου και οικονομικών δραστηριοτήτων, με ένα χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων τα είκοσι χρόνια. Στόχος είναι να καταστεί η πόλη του Αμβούργου ένας πόλος παγκόσμιας εμβέλειας. Στη Βαρκελώνη ο σχεδιασμός στόχευσε στη συνολική αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και οι υποδομές που θα φιλοξενούσαν τους ολυμπιακούς αγώνες του 1992. Στο σύνολο της η Βαρκελώνη κατέστη ένας ελκυστικός..].