Αρχιτεκτονική και ανακύκλωση : μια σχέση αλληλεπίδρασης - Καραϊσκου, Ελένη
[Οι παραγωγικές δραστηριότητες του ανθρώπου, ανάμεσα στις οποίες και η οικοδομική δραστηριότητα, μετέβαλαν πάντοτε τις φυσικές ισορροπίες. Η οικοδομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ως εχθρική επέμβαση προς το περιβάλλον, καθώς προϋποθέτει τη δαπάνη πρώτων υλών και ενέργειας και οδηγεί στην παραγωγή απορριμμάτων, η συνεχής αύξηση των οποίων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας. Μέσω της μελέτης διαπιστώνεται όμως πως τα απορρίμματα μπορούν να γίνουν από άχρηστα ξανά χρήσιμα, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πρώτες ύλες και ενέργεια. Συγκεκριμένα αναλύονται παραδείγματα κατασκευών με χρήση ανακυκλωμένων οικοδομικών ή άλλων υλικών, από το παρελθόν μέχρι σήμερα, τα οποία διακρίνονται για ιδιαίτερη εφευρετικότητα και ευαισθησία. Τα παραδείγματα αυτά καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες όπως και μία συμβατική κατασκευή χωρίς να υστερούν αισθητικά. Η εργασία καταλήγει σε πρόταση μιας περιβαλλοντικής ηθικής σχεδιασμού, η οποία θα εμπεριέχει την έννοια της αποσυναρμολόγησης (και όχι της κατεδάφισης) στο τέλος του κύκλου ζωής..].