Αγία Πετρούπολη (1703-1796) : ένα παράθυρο στη Δύση - Καπρινιώτη, Πανωραία Ελπίδα
[Η ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης, το 1703, από τον Πέτρο τον Μέγα (1696-1725), στόχευε στην υλοποίηση ενός μεγάλου οράματος: την έξοδο της αυτοκρατορίας από το βυζαντινό μεσαίωνα και τη συμπόρευσή της με τα σύγχρονα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης. Στο νου του ο Πέτρος είχε σχεδιάσει μια ιδανική πόλη που θα αποτελούσε συμβολικά τη συνέχεια άλλων ιστορικών πόλεων και συγχρόνως θα πρόβαλλε προς τα έξω την εικόνα μιας σύγχρονης και εύρωστης οικονομικά και πνευματικά Ρωσίας. Οι αποφάσεις του για την οργάνωση της χωροθέτησης των λειτουργιών, αλλά και της όψης της πόλης αποτέλεσαν τη μαγιά για τη μελλοντική ανάπτυξη της Αγίας Πετρούπολης σε τεχνολογικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η συστηματική διαμόρφωσή της συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της φωτισμένης βασιλείας τριών γυναικών που διαδέχτηκαν τον Πέτρο και συνέχισαν την πολιτική του: της Άννας Ιβάνοβνα (1730-1740), της Ελισάβετ Πετρόβνα (1741-1762), και της Αικατερίνης ΙΙ, της Μεγάλης (1762-1796). Με το θάνατο της Αικατερίνης, το 1796, η γενική εικόνα και η λειτουργία της πόλης έχει παγιωθεί, πάνω στα ίχνη που ο Πέτρος είχε ορίσει..].