Μούτταλλος stop : πόλη και μετέωρη μνήμη - Χατζηχαραλάμπους, Καλλιρόη
[Ο Μούτταλλος είναι η παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου που σήμερα ζουν ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, είναι ένας τόπος αινιγματικός και μυστήριος και αποφασίσαμε στη διάλεξη μας να ασχοληθούμε μαζί του. Η ερεύνα για αυτή τη διάλεξη ξεκίνησε χωρίς καθορισμένη πορεία, μετά όμως από μερικές επισκέψεις στον Μούτταλλο και λίγες κουβέντες με τους τωρινούς «κατοίκούς» του, ο δρόμος που θα ακολουθούσαμε άρχισε να χαράζεται. Ήταν φανερό ότι σε αυτή τη συνοικία ο χρόνος είχε σταματήσει μερικές δεκαετίες πίσω, οι άνθρωποι ζούσαν με τις αναμνήσεις τους και ο χώρος έμενε ανέπαφος. Έτσι οδηγηθήκαμε στη διερεύνηση της παράδοξης κατάστασης όπου τα ίχνη της μνήμης στο χώρο δεν συμπίπτουν με την συλλογική και ατομική μνήμη των κατοίκων, οι οποίοι την θεωρούν καταλυτική στον καθορισμό της ταυτότητας τους. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τι είναι η πόλη, η μνήμη, ποια η μεταξύ τους σχέση και ποιος ο ρόλος τους στο καθορισμό της ταυτότητας του ανθρώπου. Προσπαθήσαμε τέλος να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν αυτά τα τρία τα οποία συμπεράναμε ότι είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα,..].