Η αστική πολυκατοικία σε εξέλιξη (;) - Τσαφούλιας, Θεόδωρος
[Ο σκοπός της διάλεξης, είναι να κατανοηθούν οι ομολογουμένως πολύπλοκοι και συχνά αντικρουόμενοι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό της αστικής πολυκατοικίας, αλλά και να επισημανθούν, μέσα από την κριτική αυτών των παραγόντων, ενδεχόμενες αδυναμίες της διαδικασίας. Στα τρία πρώτα κεφάλαια περιγράφεται με συντομία, πώς εξελίχθηκε ο κτιριακός τύπος της πολυκατοικίας, κυρίως στην Αθήνα, σε σχέση με τις ποσοτικές και ποιοτικές του διακυμάνσεις, τις γενικότερες πρακτικές και τα νομοθετικά πλαίσια που κάθε φορά επιδρούσαν στον σχεδιασμό του. Γίνεται αναφορά σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες λόγω κοινών χαρακτηριστικών μπορούν να θεωρηθούν ως ενότητες. Αυτές είναι: - Η περίοδος του μεσοπολέμου έως το 1945. - Η μεταπολεμική περίοδος έως το 1985, με ενδιάμεσο σταθμό, τον Γ.Ο.Κ του 73΄. - Η περίοδος από το ΄85 έως το ΄96, έτος ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε ξεκινούν νέες διαδικασίες που επηρεάζουν τη συγκρότηση των επιχειρήσεων και την κίνηση των κεφαλαίων. - Τέλος, η σημερινή, τρέχουσα κατάσταση. Στο τέταρτο κεφάλαιο χρησιμοποιούνται δύο παραδείγματα συγκροτημάτων κατοικιών, ..].