Data driven forms : μορφοδυναμικά-μορφογενετικά συστήματα - Αλεξοπούλου, Χριστίνα
[Η διάλεξη επικεντρώνεται στην έρευνα και κατανόηση νέων μεθόδων και τεχνικών σχεδιασμού -συνήθως από κάτω προς τα πάνω (bottom-up design)- που στηρίζονται στη σχέση του υπολογιστή και των νέων τεχνολογιών με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Αφορμή της έρευνας αποτέλεσε ο διαχωρισμός σε ένα άρθρο του Karl Chu σε μορφοδυναμικά και μορφογενετικά μοντέλα. Αυτό ουσιαστικά λειτουργεί και ως μια βάση για την προσέγγιση και κατανόηση ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου πεδίου έρευνας. Οι αρχές και το θεωρητικό υπόβαθρο των δύο συστημάτων προσδιορίστηκαν από άρθρα σταθμούς του De Landa και του S. Allen. Προσεγγίζεται το πεδίο δυνάμεων και η σημασία του σε μια διαφορετική προσέγγιση για τη σύλληψη της αρχιτεκτονικής φόρμας. Εξετάζεται η χρησιμότητα του προγραμματισμού ως συνθετικό εργαλείο και διερευνάται η χρήση απλών αλγορίθμων κατά τη συνθετική διαδικασία. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η αναζήτηση πρωτότυπων μορφών, αλλά η έρευνα και η κριτική νέων διαδικασιών και τεχνικών, όπως εκφράζονται από τις προσεγγίσεις των J. Frazer, Kas Oosterhuis, Stiny και του Emergence Design Group του MIT..].