Κατασκευαστική ανάλυση και σύγκριση των βιομηχανικών κτιρίων του Λαυρίου και του Casale Monferrato - Κιτσάκη, Σπυριδούλα Λήδα
[Ανάμεσα στις χώρες της Ελλάδας και της Ιταλίας εντοπίζονται αρκετές ομοιότητες τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στον τρόπο με τον οποίο επέδρασε η εκβιομηχάνιση στο χαρακτήρα των πόλεων τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι πόλεις Λαύριο και Casale Monferrato. Ένα ακόμη κοινό στοιχείο αποτελούν τα παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών συγκροτημάτων, ως συνάρτηση του λειτουργικού προορισμού του βιομηχανικού δομήματος και της εισαγωγής κατασκευαστικής τεχνολογίας από χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η συλλογιστική της διάλεξης ακολουθεί την εξής πορεία : σε πρώτη φάση γίνεται μια σφαιρική γνωριμία με τις δύο πόλεις, προκειμένου να διαπιστωθούν κοινά στοιχεία, αναλύοντας ταυτόχρονα και τη σημασία που διαδραμάτισε η βιομηχανική παράδοση στη διαμόρφωση της τοπικής φυσιογνωμίας. Έπειτα, ακολουθεί η κατασκευαστική ανάλυση και σύγκριση των βιομηχανικών κτιρίων των δύο πόλεων, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις, όσον αφορά τις ομοιότητες και τις διαφορές στη βιομηχανική αρχιτεκτονική και στα κατασκευαστικά συστήματα..].