Ιστορική εξέλιξη των χώρων εμπορίου : συνέχειες και αλλαγές στους κοινωνικούς και κτηριακούς τύπους της αγοράς - Γιαννοπούλου, Χριστίνα
[Η μορφή και η λειτουργία των χώρων εμπορίου περνά από ποικίλες φάσεις ακολουθώντας την εξέλιξη των πόλεων και την ανάπτυξη του εμπορίου. Στην εξέλιξη αυτή παρατηρούνται στοιχεία που επιβιώνουν και άλλα που αλλοιώνονται ή και ανατρέπονται. Σε αυτό συμβάλλουν οι διαφορετικοί ιστορικά πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες. Στις πρώτες πόλεις, η εμπορική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στην αυλή του ανακτόρου, πρόδρομο των αγορών των κλασικών πόλεων, στις οποίες η αγορά συνδέεται με την πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης. Αργότερα, στη Ρωμαϊκή πόλη, ο εμπορικός χώρος μεγεθύνεται και εν μέρει εκφυλίζεται όταν χρησιμοποιείται ως χώρος επίδειξης και δυναστικής επιβολής. Η ανάδειξη της εμπορικής δραστηριότητας σε μία από τις βασικότερες λειτουργίες της πόλης εμφανίζεται με την αστικοποίηση του Μεσαίωνα, οπότε και αρχίζει να διαμορφώνεται η σύγχρονη λειτουργία της αγοράς. Τελικά, στη σύγχρονη κοινωνία συναντάμε μία διάχυση των εμπορικών χώρων, στους περισσότερους των οποίων επικρατεί αποκλειστικά η καταναλωτική διάσταση έναντι παλιότερων στοιχείων..].